lördag 3 november 2007

Punsch-kotte med bitter eftersmak

Kom nyss hem från en promenad till Huddinge centum. Tog vägen genom lilla parken vid Tingshuset. Vädret var inget vidare så jag skyndade hemåt, men hann ändå lågga märke till ett klistermärke som satt på en lyktstolpe, med ett tänkvärt budskap.

Märket är en del av Greenpeace´s kampanj för att förmå OKQ8 att lägga ner planerna på att börja importera palmolja för att tillverka så kallad biodiesel. Palmolja är nämligen inte så bra. Faktiskt riktigt dåligt. Eller egentligen inte. För palmoljan har många bra egenskaper, den är t.ex. hållbar och billig att framställa, vilken gör den perfekt att använda i alla möjliga sorters matvaror. Den finns kanske i den punsch-kotte jag tuggar i mig just nu (fast det vet man inte för det behöver av någon anledning inte märkas ut).

Problemet med palmolja är inte oljan i sig. Den är inte farlig och fettsammansättningen är säkert helt okej. Problemet är istället hur den odlas. Eller inte det egentligen heller, för den kan mycket väl odlas på ett hållbart sätt. Det är när den inte gör det som det blir problem, jättejättestora problem. Tyvärr efterfrågas mer och mer biobränsle, och då tenderar odlingen att bli av den ohållbara typen.

USA eller Kina, USA eller Kina. Vilket land som står för de största utsläppen av växthusgaser diskuteras ofta. Men vilket land är värst efter dessa två? Jo, det är faktiskt Indonesien, och anledningen är att Indonesien varje år skövlar stora mängder regnskog för att anlägga, just det, palmoljeplantager. Det är naturligtvis ett problem i sig att världens mest artrika skog skövlas, där några av världens sista vilda orangutanger lever, men skövlingen medför också enorma utsläpp av växthusgaser. Så här fungerar det: I Indonesien består regnskogen till stor del av en typ av träskområden (en sorts torvmossar) där vattnet står mycket högt. Under tusentals år har döda växter och djur fallit ner på marken, men den höga vattennivån har förhindrat dem från att förmultna. När organiskt material förmultnar avgår koldioxid och således finns stora mängder koldioxid "lagrad" i torvområdena.

Oljepalmen vill ha det torrare än det som torvmarkerna erbjuder. Områdena dikas därför ut och koldioxid avgår. Räknar man på det visar det sig att utsläppen av koldioxid från "biodiesel" framställd ur palmolja är ungefär 3 gånger större än de från bensin. Så mycket bio var den dieseln.

Inga kommentarer: