fredag 1 februari 2008

Hyckleriet når nya höjder

Du har säkert hört talas om konstutställningen som just nu pågår på Alingsås konsthall. De vackra fotografierna visar nakna människor som på några bilder har sex med varandra. Det här upprör kristdemokraterna som kallar det "porr för skattebetalarnas pengar" och frågar sig tramsretoriskt "vilka signaler ger det här till våra unga?".

Varje dag möts du och jag av hundratals bilder på nakna och halvnakna människor via TV, filmer, tidningar och mängder med reklam. Gemensamt för de bilder av sexualitet som vi får från kommersiella medier är att de nästan uteslutande visar det heterosexuella förhållandet som det normala, väldigt ofta med kvinnan som underordnad mannen. Porrfilmerna som "våra unga" har lätt tillgång till via nätet är fejkade och bilderna i Frida är retuscherade.

Jag tycker att det här är dåligt. Kristdemokraterna tycker att det är bra, så bra att de vill att reklamens bild av sexualiteten ska vara den enda vi får (läs påtvingas). Ni som följt den är bloggen vet att jag tycker att det är oerhört viktigt att det finns alternativ till det som är kommersiellt gångbart, det gäller såväl parkbänkar som bibliotek och andra offentliga mötesplatser. Naturligtvis gäller detta även beskrivningarna av samhället, inte minst de av sexualiteten. Kristdemokraterna däremot tycker inte att det behövs, de kommer ut som de marknadsliberaler de egentligen alltid varit, tillber Mammon och litar blint på att marknadskrafterna ger den enda rätta och "normala" bilden. Kanske gör det för att de vet att reklamens bild överensstämmer med deras idé om den traditionella kärnfamiljen. Helt säkert har de inte läst Veckorevyn på länge.

Utställning i Alingsås ger en annan beskrivning av samhället än den vi översköljs av via media, och därför är den värd precis varenda en av de 50 000 skattekronorna, för övrigt ett spott i havet jämfört med de miljarder som vi svenska konsumenter betalar porrindustrin, film- och reklambranschen för att de ska fortsätta utnyttja och förstärka heteronormativiteten och objektifiera kvinnan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka fantastiska bilder! De gör en glad och nöjd och verkligen osugen på konsumtion och hat! Jag förstår att de är ett hot mot marknaden och Kd, därför fram med dem! Hoppas utställningen turnerar sverige runt.

Tack för bra inlägg!

Anders sa...

Vi håller tummarna för att de kommer till en konsthall nära dig.

Och Roya, tack för en fantastisk blogg, och trevligt att se dig i helgen.

Kram

Anders sa...

Ska göra det till mitt motto; gör som Kd fast tvärtom.

Tack för kommentarerna!