lördag 12 april 2008

Har vi inte kommit längre?

Läste imorse på text-tv att M-kvinnorna vill slopa taket i föräldraförsäkringen. Syftet är att högavlönade män ska uppmuntras att vara hemma med barnen i större utsträckning än i dag (idag tas i genomsnitt 21 % av dagarna med föräldrapenning ut av männen).

Känner mig lite kluven inför det här. Visst finns det en poäng i utforma trygghetssystemen så att de omfattar alla. Samtidigt gnager det lite, för jag vill inte tro att något så värdsligt som pengar skulle vara det enda, ENDA som spelar roll. Är kanske naiv - är helt uppenbart naiv - men på något sätt hoppas jag ändå att människor ska känna ett eget ansvar, för sina barn och för jämställdheten.

Det högsta belopp som betalas ut är 872 kr per dag. Finns det män som väljer bort att vara hemma med sitt barn för att de tycker att 872 kr om dagen är för lite? Dessutom handlar det ju inte om mer än ett halvårs tid, så konskevenserna för privatekonomin kan väl inte bli så dramatiska. Men tydligen är det alltså många som resonerar så, och det gör lite ont att inse. Trodde vi kommit längre i jämställdhetsarbetet. Vad tycker du om förslaget?

Inga kommentarer: