fredag 12 oktober 2007

Försök till bakgrundsbeskrivning

Ungdomar har i alla tider försökt dölja saker för sina föräldrar. Föräldrar har i alla tider försökt, och alltför ofta tyvärr lyckats, intala sig själva om att deras lilla puttenutt aaaldrig skulle åka in till stan en fredagkväll och supa skallen i bitar och göra en massa andra "dumheter". "För Jessica sover ju över hos Lina ikväll". Det känns som om ungdomar idag tvingas bli "vuxna" så tidigt. Det är väl kanske en utveckling som pågått under lång tid men som verkar ha accelererat de senaste tio-femton åren. Vad det beror på är jag inte tillräckligt insatt i och kunnig om för att kunna svara på, men jag kan ju försöka mig på en hobbyanalys:

Det har alltid varit viktigt att vara snygg, att visa att man har pengar och att vara framgångsrik. Konkurrens människor emellan har självklart alltid funnits. Chanserna att uppnå framgång har dock, för de allra flesta, varit så liten att konkurrensen inte fått genomslag i samhället. Det har säkert ofta till och med varit bättre att samarbeta. Nu när vi inte är lika beroende av varandra längre, samtidigt som vi översköljs av tips på hur vi ska vara, hur vi ska tjäna lätta pengar och bli framgångsrika (om inte annat så igenom att vara med i Big Brother), då blir det viktigare att hävda sig själv. Tyvärr sker det ofta på bekostnad av andra. Dessutom erbjuder Internet en fristad för ungdomar där de slipper jobbiga föräldrar, lärare och fritidspersonal. Det finns självklart fördelar med det, men i kombination med anonymiteten på Internet blir klimatet här troligen ännu hårdare än i "verkliga livet".

Helgens tragiska dödsmisshandel verkar tyvärr vara en jävla soppa av ett allt kallare samhällsklimat där man ska visa sig stark, förälderlig godtrogenhet, ett snedvridet mansideal och (o)kunskap om vad människokroppen faktiskt tål hämtad från någon Van Damme-film.

Har jag rätt? Eller är analysen löjlig och gammalmodig?

Vad vi kan göra åt det ska jag skriva om i nästa inlägg.

Inga kommentarer: